Caledonian cream

Caledonian cream (krem kaledoński)

Caledonian cream, krem kaledoński – tradycyjny i niezwykle lubiany deser szkocki. W jego skład wchodzą Dundee marmalade (marmolada z Dundee – ciemna, intensywna marmolada pomarańczowa), drobny cukier, sok cytrynowy, brandy i śmietanka, często w łatwych do zapamiętania proporcjach 1 – 1 – 1 – 1 – 4. Nazwa deseru pochodzi od Kaledonii, starożytnej krainy obejmującej tereny współczesnej Szkocji – nazwy stosowanej dziś jako podniosłe, poetyckie określenie tego kraju.


Caledonian cream, tradycyjny deser szkocki

Deser ma bardzo dawną historię: najstarsze przekazy pisane o nim pochodzą z końca XVII wieku. Powstał on prawdopodobnie w mieście Dundee. Bardziej znanym szkockim deserem jest tylko cranachan. Krem kaledoński rozpowszechnił się bardzo w XIX wieku, na fali romantycznego zainteresowania kulturą szkocką – dziś jednak stał się raczej rzadki. Szczególnie rozpowszechnił się przepis ze znanej książki kucharskiej pani Dalgairns (The Practice of Cookery, 1829).

W Szkocji deser ten podaje się zwłaszcza w okresie Bożego Narodzenia. W dawnych książkach kucharskich istniało wiele jego wariantów, np. z pianą z białek zamiast bitej śmietany lub z dżemem malinowym zamiast tradycyjnej marmolady pomarańczowej. Często też bitą śmietanę lub przynajmniej część bitej śmietany zastępuje się serkiem śmietankowym.

Przygotowanie kremu kaledońskiego jest łatwe: cztery pierwsze składniki (cukier, marmoladę, sok cytrynowy i brandy) miesza się ostrożnie z delikatnie ubitą śmietaną. Deser ten serwuje się w naczyniach udekorowanych wstęgami skórki pomarańczowej – zgodnie z tradycją skórka pochodzić powinna z tych samych pomarańczy, z których sporządzono marmoladę. Caledonian cream stanowi czasem danie niesamodzielne, podawane np. jako dodatek do innych deserów, np. do flanu malinowego.


Dodaj komentarz