Inlagd gurka
Inlagd gurka (w języku szwedzkim dosłownie “ogórek marynowany”) – tradycyjna potrawa kuchni szwedzkiej, ogórki konserwowane w occie podawane jako popularna przystawka.
Stosowana marynata zawiera nie tylko ocet i wodę, ale też dość dużą ilość cukru, dodaje się do niej także baldachy kopru, a niekiedy chrzan i ziarna gorczycy. W odróżnieniu od polskich ogórków konserwowych, w Szwecji ogórki przed zamarynowaniem kroi się zazwyczaj na cienkie plastry. Plastry te są przeważnie dekoracyjnie karbowane – pozwala to także na silniejsze wniknięcie marynaty. Przed podaniem ogórki starannie odsącza się i garniruje posiekaną natką pietruszki lub koperkiem – danie podawane jest jako przystawka. Od polskich ogórków konserwowych szwedzkie ogórki marynowane różnią się wyraźnie kontrastem słodyczy i kwasowości.
Inlagd gurka, smörgåsgurka, ättiksgurka i saltgurka
W kuchni szwedzkiej spotyka się także określenia smörgåsgurka i ättiksgurka. Smörgåsgurka, czyli dosłownie “ogórki kanapkowe”, są to właśnie bardziej popularne ogórki konserwowe w plasterkach, stosowane często jako dodatek do kanapek. Bardzo popularne są w Szwecji kanapki z ogórkami konserwowymi i innym tradycyjnym szwedzkim dodatkiem: leverpastej, rodzajem pasztetu z wątróbki. Ogórki konserwowe w plastrach podawane są również z innymi rodzajami pasztetów i zimnymi mięsami. Często serwuje się je także osobno, jako sałatkę.
Ättiksgurka (“ogórki w occie”, “ogórki kwaszone”) to natomiast ogórki gruntowe konserwowane w całości – słodko-kwaśna marynata jest jednak taka sama, jak w inlagd gurka. W Szwecji znane są także saltgurka, bardziej przypominające polskie ogórki kiszone – bez cukru, ale z dużą ilością soli. Są one o wiele bardziej słone, niż przygotowywane w Polsce (podobnie jak smörgåsgurka są o wiele słodsze i jednocześnie bardziej kwaśne).
Kuchnia szwedzka obfituje w marynaty – wiąże się to z chłodnym klimatem Skandynawii, który wymaga przygotowania dużej ilości zapasów na zimę. Współcześnie tworzenie domowych przetworów jest jednym z ulubionych hobby Szwedów. Przygotowuje się nie tylko marynaty warzywne – niezwykle popularne są np. śledzie w occie (inlagd sill). Smörgåsgurka stały się szeroko znane także w kuchni amerykańskiej – zwłaszcza w stanie Minnesota, gdzie rozpowszechnili je szwedzcy imigranci.
Hey! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers? I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any tips?