Zuppa genovese

Zuppa genovese, zupa genueńska – potrawa kuchni włoskiej, rodzaj gęstej zupy rybnej. Tradycyjna specjalność Genui i całej Ligurii, które jako miasto portowe i region nadmorski słyną z dań rybnych.


Najczęściej stosowaną rybą w regionalnej kuchni liguryjskiej jest przy tym tuńczyk – spotyka się więc także nazwę zuppa genovese di tonno. Nazwa potrawy w dialekcie liguryjskim to natomiast sùppa ä zeneize.

Jak większość potraw nazywanych zuppa danie to jest – w odróżnieniu od zup typu minestra – zagęszczane. W przypadku zupy genueńskiej zagęstnikiem są najczęściej żółtka. Zupę tę podaje się z dużymi kluskami typu quenelle, nazywanymi we Włoszech grossi gnocchi – przypominają one knedle. Do klusek tych dodaje się mięso ryby, które nie stanowi farszu, ale zmieszane jest bezpośrednio z ciastem.


Tagi
Leksykon języka włoskiegoWielka encyklopedia kulinarna

1 komentarz do “zuppa genovese”

Dodaj komentarz