Trawieniec

Trawieniec – jeden z czterech żołądków przeżuwaczy, a właściwie czwarty przedział ich żołądka, łacińskie (nazwa naukowa) abomasum, francuskie caillette (caillette to także rodzaj francuskiej kiełbasy). Z trawieńców, zwłaszcza cielęcych, otrzymuje się podpuszczkę, która niezbędna jest do produkcji wielu serów (sery podpuszczkowe), gdyż ścina mleko. W metodzie tradycyjnej używa się żołądków suszonych, otrzymywana jest wtedy podpuszczka w stanie stałym. Można także używać podpuszczki w stanie ciekłym, która stanowi rodzaj ekstraktu z trawieńców.


Zawiera w swoich ścianach gruczoły trawienne, które nie występujące w pozostałych trzech komorach, stąd określa się go jako żołądek gruczołowy. Zachodzi więc w nim chemiczne trawienie pokarmów (stąd też nazwa). Pozostałe trzy komory, tj. żwacz, czepiec i księgi, określa się łącznie jako przedżołądki. Sam trawieniec stanowi natomiast odpowiednik funkcjonalny jednokomorowego żołądka pozostałych ssaków. Przechodzi w dwunastnicę.


Tagi
Humanistyczna encyklopedia naukiWielka encyklopedia kulinarna

Dodaj komentarz