Piżmian właściwy

Piżmian właściwy, francuskie Ambrette, angielskie Abel-musk lub Abelmosk – roślina (łacińska nazwa systematyczna Abelmoschus moschatus) charakteryzująca się zapachem piżma, ambry. Najbardziej intensywny zapach mają nasiona piżmianu właściwego. Roślina ta jest najszerszej uprawiana – a także szczególnie ceniona – na Martynice (Karaiby). W Indiach jej nasiona dodawane są do kawy, co zmienia aromat napoju, a także zwiększa jego właściwości pobudzające. Roślina znajduje zastosowanie także poza sztuką kulinarną – stanowi surowiec dla przemysłu perfumeryjnego. Czasem spotyka się też określenie okra piżmowa.


Owoce blisko spokrewnionego piżmianu jadalnego znane są jako okra, a także pod nazwą gombo. Ambrette to także francuska odmiana gruszek, charakteryzująca się zapachem ambry czy też piżma.


Tagi
Wielka encyklopedia kulinarna

1 komentarz do “Piżmian właściwy”

Dodaj komentarz