Inlagd gurka

Inlagd gurka (w języku szwedzkim dosłownie “ogórek marynowany”) – tradycyjna potrawa kuchni szwedzkiej, ogórki konserwowane w occie podawane jako popularna przystawka. Stosowana marynata zawiera nie tylko ocet i wodę, ale też dość dużą ilość cukru, dodaje się do niej także baldachy kopru, a niekiedy chrzan i ziarna gorczycy. W odróżnieniu od polskich ogórków konserwowych, w Szwecji ogórki przed zamarynowaniem kroi się zazwyczaj na cienkie plastry. Plastry te są przeważnie dekoracyjnie karbowane – pozwala to także na silniejsze wniknięcie marynaty. Przed podaniem ogórki starannie odsącza się i garniruje posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Od polskich ogórków konserwowych różnią się wyraźnie kontrastem słodyczy i kwasowości.

Inlagd gurka, smörgåsgurka, ättiksgurka i saltgurka

W kuchni szwedzkiej spotyka się także określenia smörgåsgurka i ättiksgurka. Smörgåsgurka, czyli dosłownie “ogórki kanapkowe”, są to właśnie bardziej popularne ogórki konserwowe w plasterkach, stosowane często jako dodatek do kanapek. Bardzo popularne są w Szwecji kanapki z ogórkami konserwowymi i innym tradycyjnym szwedzkim dodatkiem: leverpastej, rodzajem pasztetu z wątróbki. Ogórki konserwowe w plastrach podawane są również z innymi rodzajami pasztetów i zimnymi mięsami. Często serwuje się je także osobno, jako sałatkę.

Ättiksgurka (“ogórki w occie”, “ogórki kwaszone”) to natomiast ogórki gruntowe konserwowane w całości – słodko-kwaśna marynata jest jednak taka sama. W Szwecji znane są także saltgurka, bardziej przypominające polskie ogórki kiszone – bez cukru, ale z dużą ilością soli. Są one o wiele bardziej słone, niż przygotowywane w Polsce (podobnie jak smörgåsgurka są o wiele słodsze i jednocześnie bardziej kwaśne).

Kuchnia szwedzka obfituje w marynaty – wiąże się to z chłodnym klimatem Skandynawii, który wymaga przygotowania dużej ilości zapasów na zimę. Współcześnie tworzenie domowych przetworów jest jednym z ulubionych hobby Szwedów. Przygotowuje się nie tylko marynaty warzywne – niezwykle popularne są np. śledzie w occie (inlagd sill). Smörgåsgurka stały się szeroko znane także w kuchni amerykańskiej – zwłaszcza w stanie Minnesota, gdzie rozpowszechnili je szwedzcy imigranci.

Komentarze | Opinie | Forum