Game pudding (pudding z dziczyzny)

Game pudding – potrawa tradycyjnej kuchni angielskiej, pudding przygotowywany z dziczyzny. Przygotowywany najczęściej z zajęcy, gołębi i kuropatw. Potrawę tę przyrządza się z dokładnie rozdrobnionego gotowanego mięsa z dodatkiem wątróbki (zazwyczaj tego samego zwierzęcia, od którego pochodzi mięso). Dość często do dziczyzny dodaje się cielęcinę. Właściwą konsystencję zapewnia dodatek masła, suchego pieczywa (ewentualnie bułki tartej) oraz bulionu z dziczyzny.

Game pudding z zająca – przepis tradycyjny

Porcję mięsa z zająca lub innego rodzaju dziczyzny zmieszaj z niewielką ilością słoniny, tłustego boczku lub łoju wołowego oraz podsmażonymi szalotkami. Dopraw pietruszką, bazylią, tymiankiem, pieprzem i solą. Mięso jeszcze przed gotowaniem można też zaprawić kieliszkiem porto i sokiem z cytryny.

Przyprawione mięso pokrój i gotuj krótko (około 10 minut) w niewielkiej ilości wody razem z kośćmi. Ugotowane mięso rozdrobnij -tradycyjnie robiono to w moździerzu, sprawdzi się jednak także maszynka do mięsa. Do masy dodaj dwie namoczone suche bułki pszenne lub analogiczną ilość bułki tartej, dwa żółtka i kilka łyżek śmietany. Składniki dokładnie wymieszaj i przełóż do specjalnego naczynia do puddingu lub innej formy (np. do babki). Pudding piecz przez dwie godziny – dopiero po upieczeniu nasącz go dokładnie bulionem pozostałym po gotowaniu dziczyzny. Z tak powstałego puddingu wytwarza się także kiełbasy, które można smażyć lub wędzić.

Komentarze | Opinie | Forum