Piotr Bagration

Piotr Bagration (1764-1812): rosyjski generał w czasie wojen napoleońskich.

Handkäse

Handkäse, Handkäs: tradycyjny niemiecki ser twarogowy dojrzewający, zwłaszcza regionalny Hessischer Handkäse. Podawany jako Handkäse mit Musik i Handkäse ohne Musik

entrée

Entrée – wieloznaczny termin kulinarny: przystawka podawana na początku posiłku. Także w terminologii muzycznej, baletowej, teatralnej i cyrkowej.

Custard powder

Custard powder: brytyjski produkt spożywczy typu instant, umożliwia sporządzanie błyskawicznej wersji kremu angielskiego,

Akwamanile

Akwamanile, akwamanila, akwamanilia, akwamanilla: średniowieczne naczynia do obmywania rąk, zwłaszcza liturgiczne, także świeckie i lawetarze.

Anyż gwiaździsty

Anyż gwiaździsty, anyż gwiazdkowy: przyprawa aromatyczna, charakterystyczne gwiazdki anyżu.