Dunesslin pudding

Dunesslin Pudding – tradycyjny deser szkocki, pudding stanowiący rodzaj gęstego kremu angielskiego (custard). W odróżnieniu od zwykłych deserów typu custard, ma gąbczastą teksturę i zwartą konsystencję. Opiera się na mleku, jajkach, mące, maśle i cukrze (typowe proporcje to 12:4:2:1:1). Danie podawane jest na ciepło, tradycyjnym dodatkiem jest dżem owocowy lub gotowane owoce.


Zobacz też: Caledonian cream, inny znany szkocki deser tradycyjny.

Dunesslin pudding – przepis tradycyjny

Składniki:

  • 4 łyżki dżemu lub gotowanych owoców
  • 2 roztrzepane jajka średniej wielkości
  • 50 gramów mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 25 gramów masła
  • 300 ml mleka
  • Łyżka soku z cytryny (do smaku)
  • Kilka kropel olejku cytrynowego (opcjonalnie)
  • Laska wanilii (opcjonalnie)
  • Skórka cytrynowa do dekoracji

Sposób przygotowania:

Przygotuj litrowe naczynie (najlepiej zastosować specjalne naczynie do puddingu, można jednak zastąpić je dowolnym naczyniem do pieczenia, np. foremką do babki). Starannie nasmaruj wnętrze naczynia niewielką ilością masła. Spód naczynia wyłóż dżemem lub gotowanymi owocami.

W rozgrzanym rondlu wymieszaj mąkę i cukier. Do ciepłego naczynia, podgrzewającego się na niewielkim ogniu, powoli wlewaj mleko, starannie mieszając. Następnie powoli wrzucaj do rondla masło, najlepiej pokrojone na drobne kawałki. Mieszaj masę cały czas podgrzewając aż do momentu, kiedy zawrze. Masa powinna stać się dość gęsta.

Gdy masa niemal całkowicie ostygnie, dodaj cytrynę, wanilię i rozbite jajka (nie musi to być piana, ale jaka powinny być dobrze napowietrzone). Wymieszaj dokładnie, tak by nie było żadnych nierówności i przełóż do przygotowanego uprzednio naczynia do puddingu. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 °C. Piecz przez około 20 minut – na powierzchni powinna powstać brązowa skórka. Po odwróceniu puddingu, udekoruj go dodatkowo owocami lub dżemem oraz skórką cytrynową. Podawaj na ciepło.

Bibliografia i źródło przepisu (adaptowanego):

  • Scottish Women’s Rural Institutes, Cookery Book, wyd. 5, 1938.

Tagi
Wielka encyklopedia kulinarna

Dodaj komentarz