Custard powder

Custard powder

Custard powder, także instant custard powder – niezwykle popularny w kuchni Wielkiej Brytanii produkt spożywczy typu instant. Służy do szybkiego sporządzania sosu angielskiego (custard), który przypomina polską zupę “nic”, jest jednak od niej o wiele bardziej gęsty. Najbardziej znanym rodzajem tego słodkiego sosu jest krem angielski (crème anglaise), popularny również w kuchni francuskiej. Wersja błyskawiczna nie zawiera jednak jajek, jest więc rodzajem imitacji oryginalnej potrawy: custard powder nie można utożsamiać z prawdziwym sosem angielskim.

Historia custard powder. Bird’s Custard

Custard powder należy do najstarszych produktów typu instant na świecie, jest też najstarszym w Wielkiej Brytanii rodzajem masowo dostępnej żywności paczkowanej. Stworzył go w Birmingham angielski chemik i przemysłowiec Alfred Bird (1811-1878) już w 1837 roku. Wiązało się to z faktem, że jego żona Elizabeth miała alergię na żółtka, przez co nie mogła spożywać kremu angielskiego. Alfred Bird był także jednym z wynalazców proszku do pieczenia.

Od XIX wieku funkcjonuje na rynku brytyjskim popularna marka Bird’s Custard, od 2004 roku należąca do międzynarodowego koncernu spożywczego Kraft Foods. Marka ta istnieje także dzisiaj i jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych produktów brytyjskiego przemysłu spożywczego.

Skład

Produkt składa się zazwyczaj tylko z mąki kukurydzianej (która jest zastępującym jajka zagęstnikiem i jednocześnie nadaje produktowi żółty kolor) oraz z aromatów – najczęściej waniliny, sztucznego aromatu waniliowego. Często do custard powder dodaje się też żółte barwniki i sól. Produkt ten nie zawiera więc ani mleka w proszku, ani suszu jajecznego. Łatwo więc przyrządzić samodzielnie w domu jego zamiennik, zastępując wanilinę prawdziwą wanilią, a jako żółtego barwnika używając niewielkiej ilości kurkumy.

Zastosowanie

Produkt służy głównie jako zagęszczacz. W smaku i zastosowaniu jest bliski polskim kremom i budyniom w proszku o smaku waniliowym, które opierają się jednak najczęściej na mące ziemniaczanej. W kuchni angielskiej używa się go przeważnie do zagęszczania słodzonego mleka: można w ten sposób uzyskać prostą, szybką wersję kremu angielskiego, jedzoną często na śniadanie. Nie zawiera ona jednak żółtek, co obniża walory smakowe. Produkt używany jest także jako składnik w wielu innych przepisach na desery. Stosować można go również jako sos do deserów (np. do lodów).

Komentarze | Opinie | Forum