Bisabolol

Bisabolol

α-bisabolol

Bisabolol, właściwie α-bisabolol (alfa-bisabolol), także levomenol – organiczny związek chemiczny o wzorze C15H25OH. Ciecz, alkohol seskwiterpenowy. Najbardziej znany jako substancja czynna zawarta w kwiecie rumianku.

Właściwości chemiczne:

Cechuje się przyjemnym, kwiatowym zapachem. Jest związkiem optycznie czynnym. Bezbarwna ciecz rozpuszczalna w wodzie i alkoholu.

Występowanie:

Występuje w olejku rumiankowym, olejku lawendowym oraz olejku z pączków topoli.

Właściwości zdrowotne, zastosowanie

Zastosowanie:

Stosowany w przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym. Składnik perfum i kosmetyków  (w tym także przeznaczonych dla niemowląt) ze względu na przyjemny kwiatowy zapach. Wchodzi w skład kompozycji zapachowych. Wykazuje także właściwości kojące, łagodzące podrażnienia skóry oraz zaczerwienienia i podrażnienia (w tym także objawy alergii).

Właściwości zdrowotne:

Wykazuje właściwości rozkurczające oraz właściwości przeciwzapalne. Jedna z głównych substancji czynnych w kwiecie rumianku. Odpowiada za jego właściwości przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne. Przyspiesza gojenie się ran, łagodzi podrażnienia. Skuteczny także w zwalczaniu trądziku i łuszczycy.

Uwagi językowe:

Spotykana forma nazwy “bisabobol” jest błędna.