Battuto
Battuto – w kuchni włoskiej baza wielu zup i dań w potrawce oraz sosów, zbliżona do soffritto, a także do znanego z kuchni francuskiej mirepoix, a nawet do polskiej włoszczyzny.
Battuto – podstawa włoskiej kuchni
Składa się z macerowanych w oliwie ziół oraz poszatkowanej cebuli, czosnku i selera naciowego. W skład wchodzić mogą także inne warzywa, np. marchew. Stosowane zioła – gli odori – to głównie pietruszka i niewielka ilość świeżej bazylii. Wszystkie składniki są bardzo drobno posiekane. Z faktem tym wiąże się etymologia tego słowa: od czasownika battere – “bić”, “uderzać”, dosłownie “zbity”, a więc “siekanina”. Proporcje składników są natomiast zmienne i swobodne, tak w zależności od regionu Włoch, jak i osobistych upodobań.
Często pod tym terminem rozumie się też posiekany czosnek z pietruszką, mieszaninę stosowaną w niezliczonej ilości włoskich dań. Występują jednak także bogatsze w składniki warianty, np. z soloną wieprzowiną (szczególnie z dojrzewającym boczkiem pancetta) lub z tłuszczem wieprzowym oraz z rozmarynem i innymi przyprawami o bardziej intensywnym aromacie. Zdarza się, że Włosi stosują to słowo wymiennie z terminem soffritto – soffritto ma ten sam skład, jednak zawsze jest delikatnie podsmażone.
Battuto jest szczególnie charakterystyczne dla kuchni Florencji i w ogóle Toskanii, znane jest jednak w całych Włoszech. Przykładem potrawy, która stosuje tę bazę może być minestra col battuto alla romana – rzymska zupa z makaronem, tłuszczem wieprzowym, cebulą i czosnkiem, a także wiele odmian zupy minestrone.
Przykładowy przepis
Składniki
- 6 łyżeczek oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula średniej wielkości
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 duża marchewka
- 3 łyżeczki świeżych ziół (np. pietruszka lub bazylia, tymianek, oregano)
- szczypta soli do smaku
Przygotowanie
- zioła i czosnek bardzo drobno posiekaj
- zanurz je w oliwie – mogą w niej postać, by nabrała smaku
- posiekaj drobno pozostałe warzywa
- połącz posiekane warzywa z oliwą i ziołami
Zobacz także: a battuta w terminologii muzycznej (z języka włoskiego).