Akratopegi

Akratopegi (w liczbie pojedycznej akratopega) – wody słodkawe; wody podziemne, których mineralizacja ogólna jest wyższa niż 500 mg/dm³, ale nie przekracza 1000 mg/dm³ (= od 0,5 do 1 g na litr), a temperatura nie przekracza 20°C (wody zimne). Porównaj: akratotermy (wody o wyższej temperaturze). Termin ten obejmuje więc wody podziemne o nieznacznie podwyższonej mineralizacji. Wody podziemne o wyższej mineralizacji to wody mineralne, wody podziemne o niższej mineralizacji to wody normalne, określane też jako wody słodkie. Akratopegami jest znaczna część dostępnych w handlu marek wód stołowych.


Etymologia: z języka greckiego, akrates – bezsilny i pegos – dobrze wzmocniony.

W innych językach:

    • język angielski – acratopegae
    • język francuski – acratopèges
    • język niemiecki – Akratopegen

Bibliografia: T. Bocheńska, J. Dowgiałło, A.S. Kleczkowski, S. Krajewski, A. Macioszczyk i inni, Słownik hydrogeologiczny, Państwowy Instytut Geologiczny, 2002.


Tagi
Wielka encyklopedia geograficzna świataWielka encyklopedia kulinarna

Dodaj komentarz