Acquette

Acquette

Acquette, także w formie aquette – w sztuce kulinarnej: bardzo aromatyczny, mocny likier znany w południowej Francji oraz we Włoszech. Przede wszystkim wyglądem, ale także smakiem przypomina wódkę gdańską (Goldwasser) – zawiera bowiem drobne płatki złota (w języku francuskim acquette d’or, w języku włoskim aqua d’oro) lub srebra (w języku francuskim acquette d’argent, w języku włoskim aqua bianca). Słowo pochodzenia prowansalskiego, dosłownie “mała woda” (podobnie jak “wódka” w języku polskim).

Receptura acquette d’argent

Cynamon cejloński – 225 gramów.

Goździki – 25 gramów.

Gałka muszkatołowa – 25 gramów.

Alkohol 85° – 20 litrów.

Przyprawy należy zanurzyć w alkloholu na 24 godziny. Następnie całość destylować bez rektyfikacji – otrzymuje się w ten sposób 20 litrów destylatu. Następnie rozpuścić 25 kilogramów cukru w 11 litrach wody. Otrzymany syrop dodać do rezultatu destylacji. Odstawić przynajmniej na kilka dni, następnie przefiltrować. Do każdej butelki dodać pokruszone płatki srebra.

Receptura acquette d’or

Cynamon cejloński – 225 gramów.

Goździki – 15 gramów.

Arcydzięgiel litwor, korzenie – 75 gramów.

Marchew kreteńska (dzika marchew) – 75 gramów.

Skórka cytryny otarta – 40 gramów.

Alkohol 85° – 20 litrów.

Przygotowanie: identycznie, jak w przypadku receptury podanej wyżej. Do każdej butelki dodaje się jednak nie płatki srebra, ale płatki złota.