Dumbwaiter

Dumbwaiter; Dumb waiter; Dumb-waiter

Dumbwaiter, spotyka się także starsze zapisy dumb waiter i dumb-waiter – w meblarstwie: typ stolika. Z języka angielskiego, dosłownie “niemy kelner”. Niewielki stoliczek pomocniczy służący głównie do serwowania posiłków w formie bufetu, z kilku płytami (najczęściej występują trzy płyty) osadzonymi jedna nad drugą wokół ośrodkowego trzonu. Trzon stoi na trzech nóżkach (trójnóg), często jest bogato profilowany. Płyty przeważnie mogą się obracać.


Ten typ stolików wszedł w użycie w Anglii, a także we Francji, w pierwszej połowie XVIII wieku. Umieszczano go w jadalniach, gdzie służył do serwowania deserów, stawiano na nim również kieliszki i zastawy.

Dziś w języku angielskim określa się tak raczej niewielkie windy służące do przewożenia przedmiotów, zwłaszcza posiłków (dumbwaiter lift). Stoliki w typie dawnego dumbwaitera określa się raczej terminami lazy Susan (“leniwa Zuzanna”) i serving tray (bardziej ogólnie rozumiana taca do podawania posiłków). Anglicyzm lazy Susan przyjął się także w języku polskim.


Tagi
Encyklopedia sztuk pięknychLeksykon języka angielskiegoWielka encyklopedia kulinarna

Dodaj komentarz